Haberler

Anasayfa / YEREL TOHUM ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR


YEREL TOHUM ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR

Ülkemiz gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin; halkımıza tanıtılması,  üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması, bitki ıslah çalışmalarında kullanılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yürütülen "Mirasımız Yerel Tohum" projesi devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerel tohumlar gönüllü vatandaşlardan toplanarak üretimi yapılıyor.

"Mirasımız Yerel Tohum" projesi kapsamında toplanan tohumlardan uygun olanlar bir yandan gen bankasında koruma atına alınırken  bir yandan da üretim, çoğaltma ve tescil çalışmaları yürütülüyor.

Tescil edilen ve TİGEM tarafından üretilen Biber, domates, patlıcan ve kabak tohumları fide yapılmak üzere Karacabey Tarım İşletmesi’ndeki seralarda ekimi yapıldı.

Yetiştirilen fideler Polatlı/Ankara, Anadolu/Eskişehir ve Karacabey/Bursa İşletmelerinde toprakla buluşturuldu. Bu alanlara ekilen sebzelerin tohumları olgunlaşma durumuna göre Ağustos-Eylül aylarında çıkarılacak.

Çoğaltım ve tanımlama işlemleri tamamlanan farklı bitki türlerine ait 37 çeşit TAGEM tarafından 2021 yılında tescil edildi.

 Ülke çapında çok sayıda gönüllünün gönderdiği ve illerden toplanan yerel tohumlar önce sınıflandırılıp analizleri yapılıyor. İstenilen özellikleri taşıyan tohumların çoğaltılması ve tescilinin yapılması süreçleri eş zamanlı olarak sürdürülüyor. 

2018 ve 2019 yıllarında yapılan tanımlama ve tohumluk üretimi çalışmalarına 2020 yılında da TİGEM'e bağlı işletmeler ile Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde bulunan enstitülerde devam edildi. Bu amaçla fasulye ve barbunya ekimleri Eskişehir/Anadolu Tarım İşletmesinde, kabak ekimleri Bursa/Karacabey Tarım İşletmesinde gerçekleştirildi. Karacabey Tarım İşletmesinde yetiştirilen domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz fideleri tanımlama ve üretim amacıyla Ankara/Polatlı Tarım İşletmesi ile Ankara/TİGEM Sosyal Tesislerdeki üretim alanlarına dikimleri yapılmıştı.

Haber Foto Galeri