Haberler

Anasayfa / 37 ÇEŞİT YEREL TOHUM TESCİL EDİLDİ


37 ÇEŞİT YEREL TOHUM TESCİL EDİLDİ


 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlık olarak ata tohumlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini, bu güne kadar tescil edilen 37 çeşit ata tohumunun gen bankalarında koruma altına alındığını belirtti.

 Yumaklı, "Tohumlar Toprakla Buluşuyor" programı kapsamında Konya'nın Selçuklu ilçesi Yazıbelen Mahallesi'ndeki 40 dönümlük bir arazide buğday ekimine katıldı.

Etkinliğin ardından gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, Türkiye'nin birçok ülkeden daha avantajlı bir iklime sahip olduğunu söyledi.

Konya'nın önemli üretim yapan kentlerden birisi olduğunu aktaran Yumaklı, "Konya hem tarım toprağı hem üretim açısından birinci sırada. Dolayısıyla bugün burada tohumla toprağın yeni dönem için buluşmasını sağlayacak ilk adımı atmış olduk. " diye konuştu.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimi, verimli üretimle artırmak gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramının bu ülkede üretildiğini ve tohum üreten firmaların başarı hikâyesi yazdığını vurgulayan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Eğer tarımsal üretimimizi pazar şartları ve iklim şartlarıyla ilgili her türlü hususu dikkate alarak planlarsak, suyla alakalı her türlü hususu dikkate alırsak, 2050 yılında yüz beş milyonu aşacak şekilde simülasyonları yapılan nüfusumuzu, hem de ülkemize gelecek olan yüz milyon civarında ziyaretçimizi besleriz. Hem de ülkemizin en büyük gelir getirici, döviz getirici kalemlerinden en büyük bir kısmını da tarımsal üretim olarak üretmiş oluruz.

Yumaklı, tohumun önemine işaret ederek, "Tohumdaki başarımız bizim kendi firmalarımızın üretmiş olduğu yerli milli tohumlarla sınırlı değil. Bakanlığımız, ata tohumlarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalara son hızıyla devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 37 çeşit ata tohumu tescil edildi. Bunlar da gen bankalarımızda koruma altına alındı." dedi.

 

NEDEN YEREL TOHUM?

Biyolojik çeşitlilik ve kültürel mirasın önemli bir bileşeni olan yerel çeşitler (Ata tohumları) yetiştiği çevre koşullarına adapte olmuş, resmi ıslah programına alınmamış, yetiştiricinin kullanım, bilgi, alışkanlık ve gelenekleri ile yakından ilişkili değişken bir popülasyon olarak tanımlanmaktadır.

Yerel çeşitler baskı faktörlerine, hastalık ve zararlılara dayanıklılık ve birçok istenen kalite özelliği ile ilgili özellikleri içerdiklerinden önemli bir gen kaynağı niteliğindedirler. Yerel çeşitler, hem doğal, hem de yapay seleksiyonla, uzun yetiştirme döngüsü sonucunda o yöreye özgü bitki popülasyonları olup aynı zamanda o yöre insanının damak zevkini yansıtırlar. 

Haber Foto Galeri