Anasayfa / 37 ÇEŞİT YEREL TOHUM TESCİL EDİLDİ
Etkinliğin ardından gazetecilere açıklama yapan Yumaklı, Türkiye'nin
birçok ülkeden daha avantajlı bir iklime sahip olduğunu söyledi.
Konya'nın önemli üretim yapan kentlerden birisi olduğunu aktaran
Yumaklı, "Konya hem tarım toprağı hem üretim açısından birinci sırada.
Dolayısıyla bugün burada tohumla toprağın yeni dönem için buluşmasını
sağlayacak ilk adımı atmış olduk. " diye konuştu.
Bakan Yumaklı, tarımsal üretimi, verimli üretimle artırmak gerektiğini
dile getirdi.
Türkiye'de kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramının bu ülkede
üretildiğini ve tohum üreten firmaların başarı hikâyesi yazdığını vurgulayan
Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer tarımsal üretimimizi pazar şartları ve iklim şartlarıyla
ilgili her türlü hususu dikkate alarak planlarsak, suyla alakalı her türlü
hususu dikkate alırsak, 2050 yılında yüz beş milyonu aşacak şekilde
simülasyonları yapılan nüfusumuzu, hem de ülkemize gelecek olan yüz milyon
civarında ziyaretçimizi besleriz. Hem de ülkemizin en büyük gelir getirici,
döviz getirici kalemlerinden en büyük bir kısmını da tarımsal üretim olarak
üretmiş oluruz.
Yumaklı, tohumun önemine işaret ederek, "Tohumdaki başarımız bizim
kendi firmalarımızın üretmiş olduğu yerli milli tohumlarla sınırlı değil.
Bakanlığımız, ata tohumlarıyla ilgili yapmış olduğu çalışmalara son hızıyla
devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 37 çeşit ata tohumu tescil edildi. Bunlar
da gen bankalarımızda koruma altına alındı." dedi.
NEDEN YEREL TOHUM?
Biyolojik çeşitlilik ve kültürel mirasın önemli bir bileşeni olan yerel
çeşitler (Ata tohumları) yetiştiği çevre koşullarına adapte olmuş, resmi ıslah
programına alınmamış, yetiştiricinin kullanım, bilgi, alışkanlık ve gelenekleri
ile yakından ilişkili değişken bir popülasyon olarak tanımlanmaktadır.
Yerel çeşitler baskı faktörlerine, hastalık ve zararlılara dayanıklılık
ve birçok istenen kalite özelliği ile ilgili özellikleri içerdiklerinden önemli
bir gen kaynağı niteliğindedirler. Yerel çeşitler, hem doğal, hem de yapay
seleksiyonla, uzun yetiştirme döngüsü sonucunda o yöreye özgü bitki
popülasyonları olup aynı zamanda o yöre insanının damak zevkini yansıtırlar.