Anasayfa / 28-TAT KARPUZU


28-TAT KARPUZU

Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)

Tat Karpuzu

Tür Adı (Latince ve Türkçe)

Citrullus lanatus

Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)

Şanlıurfa-Karaköprü-Tatburcu Köyü

Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yıl

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (2018—2020)

Çeşit Sahibi Kuruluş

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Bitki Genel Özellikleri

Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan tat karpuzu bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir.

Yaprak Özellikleri

Yaprak ayası genişliği de 7cm ile 11cm arasında yeşil renkte yoğunluğu koyudur. Yaprak ayasında kabarcıklık ve kenarda dalgalanma kuvvetli olup, beneklilik vardır. Yaprak sapının uzunluğu 4 cm veya 5 cm olarak belirlenmiştir.

Çiçek Yapısı

Çiçeklerin durumu monoiktir yani tek evciklidir. Bitkide erselik çiçekler yoktur. Dişi çiçekler ile ilk boğumdan yukarı doğru boğumların sayısı yüksektir. Dişi çiçeğin taç yaprağının uç şekli keskin olup, yumurtalıkta tüylülük yoğundur.

Meyve Özellikleri

Kurak koşullarda yetiştirilen tat karpuzunun ortalama meyve ağırlığı 8 kg olup, bu oran değişkenlik gösterebilir. Meyve uzunlamasına kesitin şekli silindirik, meyve kabuğunun zemin rengi yeşil, kabuğun yeşil renk yoğunluğu ise çok açık yeşil olarak belirlenmiştir.

Yetiştirme Şekli

Açıkta

Morfolojik Özellikleri

Bitki kol atarak gelişmekte olup, kurak koşullarda yetiştirildiğinde ana gövdenin uzunluğu, meyve hasadı zamanında orta seviyededir.

Tarımsal Özellikleri

Geleneksel olarak yüksek sıcaklıkta kurak koşullarda susuz yetiştirilen geççi bir çeşittir.

Verimi (kg)

 6 ton/da

Tüketim Şekli

Taze tüketime uygun.

Yetiştirilebilecek bölgeler

Bozova/Şanlıurfa, Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.

1 gramdaki tohum sayısı

9