Anasayfa / 26-ŞELENGO


26-ŞELENGO

Çeşit İsmi (varsa sinonimleri)

ŞELENGO

Tür adı (Latince ve Türkçe)

Cucumis melo var. cantalupensis

Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs)

ŞANLIURFA-VİRANŞEHİR

Gen Bankasına Bağışlayan

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yıl

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2017-2020

Çeşit Sahibi Kuruluş

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Bitki Genel Özellikleri

Şelengo görüntüsüyle karpuzu ve mangoyu, tadıyla da hıyarı olgunlaştığında ise kavunu andıran ilginç bir sebzedir. Şelengo’nun fide devresinde ilk yapraktan itibaren hipokotili orta uzunlukta, kotiledonların boyutu büyük ve açık yeşil renktedir

Yaprak Özellikleri

 Yaprak ayası orta büyüklükte olup, yeşil renk yoğunluğu açık ile koyu arasındadır. Yaprak ayasında kenarda dalgalılık ve dişlilik kuvvetlidir. Yaprak ayasında kuvvetli kabarcıklılık mevcuttur. 

Çiçek yapısı

Çiçeklerin durumu monoiktir. Çiçeklerin rengi sarıdır.

Meyve Özellikleri

Taze tüketilen meyvelerin kabuk zemin rengi açık yeşil ile koyu yeşil arasında değişmektedir. Meyve kabuğunda ikincil renkler mevcut olup, noktalar ve lekeler şeklinde dağılım göstermektedir. Noktalar ve lekelerin yoğunluğu seyrek ve yoğun arasında değişkenlik göstermektedir. Meyve görsel olarak genellikle oval, basık oval ve eliptik şeklindedir. Bir üretim sezonunda, bir bitkide ortalama 12 adet meyve hasat edilmektedir

Yetiştirme Şekli

Açıkta

Morfolojik Özellikleri

Bitki yatay olarak gelişerek, kol atarak büyür.

Tarımsal Özellikleri

Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan şelengo bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir.

Verimi (kg)

 1,5 ton/da

Tüketim Şekli

 Taze tüketim, turşuluk ve dolmalık.

Yetiştirilebilecek bölgeler

Viranşehir/Şanlıurfa Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler.

1 gramdaki tohum sayısı

18