Çeşit İsmi (varsa sinonimleri) | ŞELENGO |
Tür adı (Latince ve Türkçe) | Cucumis melo var. cantalupensis |
Orjin Bölgesi (İl-İlçe vs) | ŞANLIURFA-VİRANŞEHİR |
Gen Bankasına Bağışlayan | GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü |
Yerel Çeşit Tescili için çalışmanın yapıldığı Enstitü ve yıl | GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 2017-2020 |
Çeşit Sahibi Kuruluş | GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü |
Bitki Genel Özellikleri | Şelengo görüntüsüyle karpuzu ve mangoyu, tadıyla da hıyarı olgunlaştığında ise kavunu andıran ilginç bir sebzedir. Şelengo’nun fide devresinde ilk yapraktan itibaren hipokotili orta uzunlukta, kotiledonların boyutu büyük ve açık yeşil renktedir |
Yaprak Özellikleri | Yaprak ayası orta büyüklükte olup, yeşil renk yoğunluğu açık ile koyu arasındadır. Yaprak ayasında kenarda dalgalılık ve dişlilik kuvvetlidir. Yaprak ayasında kuvvetli kabarcıklılık mevcuttur. |
Çiçek yapısı | Çiçeklerin durumu monoiktir. Çiçeklerin rengi sarıdır. |
Meyve Özellikleri | Taze tüketilen meyvelerin kabuk zemin rengi açık yeşil ile koyu yeşil arasında değişmektedir. Meyve kabuğunda ikincil renkler mevcut olup, noktalar ve lekeler şeklinde dağılım göstermektedir. Noktalar ve lekelerin yoğunluğu seyrek ve yoğun arasında değişkenlik göstermektedir. Meyve görsel olarak genellikle oval, basık oval ve eliptik şeklindedir. Bir üretim sezonunda, bir bitkide ortalama 12 adet meyve hasat edilmektedir |
Yetiştirme Şekli | Açıkta |
Morfolojik Özellikleri | Bitki yatay olarak gelişerek, kol atarak büyür. |
Tarımsal Özellikleri | Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olan şelengo bölgenin iklim koşullarında susuz koşullarda ve gübre verilmeden yetiştirilmektedir. |
Verimi (kg) | 1,5 ton/da |
Tüketim Şekli | Taze tüketim, turşuluk ve dolmalık. |
Yetiştirilebilecek bölgeler | Viranşehir/Şanlıurfa Merkez ve benzer iklim koşullarına sahip yerleşimler. |
1 gramdaki tohum sayısı | 18 |
|